De ce nu am candidat în Alianță la Locale 2020

Scurtă istorie a unei încercări ratate.

De-a lungul timpului am participat la mai multe campanii pentru strângere de semnături, Fără penali în funcții publice, Oameni noi în politică, europarlamentare și prezidențiale. Am făcut campanie pentru Alianță atât la europarlamentare cât și la prezidențiale, cu tot ce au presupus acestea, mers din poartă în poartă și discutat cu locuitorii, distribuit pliante și afișe, argumentat online despre program și importanța de a ieși la vot, etc.
Toate campaniile politice desfășurate de PLUS Corbeanca s-au făcut sub numele Alianței USR PLUS, iar rezultatele la alegeri se datorează în egală măsură ambelor partide, ambelor echipe locale, pentru că membrii amânduror partide au ieșit în acțiuni pe stradă sau au promovat imaginea Alianței în media.

Contextul în care am început negocierile cu USR Corbeanca la începutul acestui an nu ar fi complet dacă nu am aminti lansarea candidatului USR Corbeanca, în afara Alianței, încă din 1 iulie 2019, https://www.facebook.com/eduard.raducan.5/posts/2355814084476549. Iar această poziționare a rămas valabilă și 6 luni mai târziu, când am început negocierile. “Poziția de primar se cuvine USR și este ne-negociabilă” așa a debutat prima întâlnire cu colegii de la USR Corbeanca, aceiași colegi care erau foarte mulțumiți când ieșeam în campanie cu ei pentru a susține candidatul la prezidențiale.

În cadrul negocierilor PLUS Corbeanca a insistat ca întreg grupul de negociere să privească selectarea candidatului ca pe un interviu de angajare. USR Corbeanca a refuzat această cerere. Am încercat în permanență să apelăm la argumente raționale, cantitative și calitative pentru desemnarea candidaților, având ca suport de lucru Acordul de evaluare în vederea desemnării candidaților comuni ai Alianței USR PLUS pentru alegerile locale din 2020, agreat de conducerile filialelor județene ale USR și PLUS și am vorbit despre aceasta și în public https://www.facebook.com/PLUSCorbeanca/posts/434708160558923.

Candidatul nostru la poziția de primar a pregătit un document în care a prezentat pe capitole (ponderi): 1. Implicare în viața comunității (15%); 2. Experiență profesională și de coordonare (30%); 3. Notorietate și credibilitate (15%); 4. Abilități de comunicare (orale / scrise) (10%); 5. Experiență de campanie electorală (10%); 6. Timp dedicat activității politice (15%); 7. Resurse pentru desfășurarea campaniei (5%).

Candidatul USR la poziția de primar a pregătit și el o prezentare, dar aceasta nu este publică. Avem însă acces la o pagină de Linkedin https://ro.linkedin.com/in/george-antohi-867392aa.

Deși există diferențe semnificative în profilurile prezentate de cei doi candidați, fiecare echipă a votat cu maxim de puncte propriul candidat.

Pentru a debloca situația, PLUS Corbeanca a propus organizarea de alegeri primare deschise pentru desemnarea candidatului comun al Alianței.

Propunerea a fost acceptată și s-au stabilit alegerile pentru weekendul 14-15 martie, și dezbatere pentru 26 februarie, https://www.facebook.com/PLUSCorbeanca/posts/475955676434171.

Pe 19 februarie am semnat Protocolul pentru desemnarea candidatului comun la Primăria Corbeanca (Ilfov) din partea Alianței USR-PLUS.
Pe 3 martie Comisia tehnică a încheiat un Proces-verbal în care se precizează că în secția de votare vor fi prezenți 6 membrii de partid (câte 3 de la fiecare), 2 dintre acești membri trebuiau să proceseze fiecare la calculator datele alegătorilor care intrau în secția de votare cu scopul de a vota. Tot din procesul-verbal respectiv reiese că așteptam la vot 600 de persoane.

Pe 6 martie a fost publicată Hotărârea nr. 6 a Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României în care se prevede obligativitatea avizului DSP pentru organizare de evenimente la care urmau să participe mai puțin de 1000 de persoane.

Pe 9 martie PLUS activează Celula de criză pentru coronavirus și decide suspendarea imediată a activităților electorale de stradă și a evenimentelor publice și direcționarea eforturilor tuturor membrilor și filialelor către activități de asistare a comunităților prin măsuri de informare, ajutorare a persoanelor vulnerabile, a persoanelor aflate în izolare la domiciliu.

Pe 10 martie am sesizat DSP cu privire la organizarea alegerilor primare deschise.

Pe 11 martie a fost publicată Hotărârea nr. 7 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență care interzicea pâna la data de 31.03.2020, activitățile, în spațiile închise, cu participarea a peste 100 de persoane.

Pe 12 martie am primit răspunsul DSP care preciza că evenimentele cu participarea a mai mult de 100 de persoane sunt interzise, iar noi aveam un eveniment la care ne pregăteam pentru 600. Adică 600 de oameni care ar fi venit în contact cu cei 6 membri de partid din secția de vot și cu alți alegători care ar fi putut fi în secție sau la o eventuală coadă care s-ar fi putut forma la un moment dat.

În acest context, PLUS Corbeanca a luat decizia anulării organizării alegerilor primare deschise în weekendul 14-15 martie. Decizia de anulare a fost anunțată mai întâi către USR Corbeanca, în speranța că dorește să ieșim împreună cu acest anunț, după care a fost publicată pe pagina de Facebook.

Am reluat discuțiile cu privire la candidatura comună pe 3 iulie cu ocazia unui eveniment organizat de USR Corbeanca la care au invitat PLUS Corbeanca și simpatizanții ambelor partide. În cadrul acelei întâlniri am propus să deblocăm situația ghidându-ne după un Regulament pe care Birourile Naționale îl negociau la acel moment. În cadrul discuțiilor George Antohi, a confirmat că există o decizie din luna aprilie 2020 a Adunării Generale prin care USR Corbeanca a decis să participe la alegerile locale pe liste separate.

Pe 8 iulie Birourile Naționale reunite ale USR și PLUS adoptă Regulamentul de desfășurare a alegerilor primare organizate în cadrul Alianței USR PLUS. Iar pe 10 iulie PLUS Corbeanca a transmis în scris invitația către USR Corbeanca de a organiza alegerile primare interne pe data de 19 iulie.

Pe 13 iulie USR Corbeanca ne-a transmis în scris că respinge organizarea alegerilor primare și că propune reluarea negocierilor, deși acestea au eșuat și deși aveam un regulament care preciza modul în care se pot soluționa situațiile în care negocierile au eșuat (Regulamentul pentru desemnarea candidaților prin alegeri primare interne). De asemenea, USR Corbeanca propune realizarea unui sondaj fără a preciza regulamentul după care s-ar desfășura acesta.

Pentru că voiam din nou să deblocăm situația, pe 21 iulie am propus USR Corbeanca o întâlnire în care să găsim o modalitate de a desemna împreună candidații comuni. Am revizitat ideea alegerilor primare interne, dar ne-am lovit din nou de refuz. Am discutat despre sondaj și am agreat verbal că am putea soluționa în acest fel, componența echipei care va candida în funcție de ponderile din respectivul sondaj.

Pe 23 iulie ambele partide au primit oferta unei companii renumite pentru efectuarea sondajului. Deși compania s-a angajat să livreze în timp util rezultatele (până la 15 august), USR Corbeanca a respins și de această dată varianta care ar fi deblocat situația.

Singura constantă în această perioadă, a fost propunerea ca USR să numească candidatul la primărie, iar lista de consilieri să fie în următoare ordine: USR, USR, PLUS, USR, USR, PLUS.

Azi, 30 iulie, Biroul Județean USR Ilfov ne-a răspuns la adresa prin care le solicitam organizarea alegerilor primare interne online, conform Regulamentului adoptat de forurile decizionale ale USR și PLUS. Din păcate și de această dată, prin contaminare, răspunsul a fost tot negativ.

Pentru organizarea alegerilor primare interne online am obținut acordul Biroului Județean PLUS Ilfov. Totodată, avem și exemplul comunei Dumbrăvița (Timiș) unde alegerile primare interne s-au desfășurat online și în acest fel au stabilit care sunt candidații.

Tot acest proces pentru desemnarea candidaților comuni s-ar fi putut desfășura în condiții normale dacă intenția ambelor partide ar fi fost să selecteze cei mai profesioniști oameni care vor putea livra rezultatele pe care întreaga comunitate le vrea. Avem nevoie de specialiști, care au demonstrat că se implică în comunitate și au o activitate profesională susținută.

Din păcate, la fiecare pas cu care am încercat în mod onest și profesionist să construim Alianța organizațiilor noastre pentru Alegerile Locale, pe care și simpatizanții noștri o așteptau de la noi, ne-am izbit de refuzul constant și de lipsa de dialog civilizat pe care le-ar fi presupus un astfel de demers. O Alianță nu poate exista decât în condițiile în care fiecare parte își dorește onest și deschis acest lucru. Cu tot efortul nostru, onest și deschis însă, nu am găsit niciuna dintre aceste minimale dorințe la partenerii noștri de dialog.
Ne vom alia așadar cu simpatizanți noștri și cu toți locuitorii acestei comunități care cred în noi și în ceea ce vă propunem pentru ca în sfârșit să aducem în Corbeanca o administrație modernă, europeană, în slujba binelui comun și al fiecărui locuitor al său.